Varsinkin loma-aikoina kun ruokaa valmistetaan muuallakin kuin kotikeittiössä, on hyvä tiedostaa riskinpaikat, jotka voivat aiheuttaa epämieluisan yllätyksen eli ruokamyrkytyksen. Listaan tässä sinulle kuusi asiaa, joihin huomiota kiinnittämällä ruokaturvallisuus on sinun ruokapöydässäsi taattu.
1. Älä anna kylmäketjun katketa
Jos kauppamatka on pitkä, pitää tuotteiden kylmäsäilytyksestä huolehtia myös matkalla. Mitä kylmemmässä säilytettävä tuote, sitä herkempi se on pilaantumaan kun säilytyslämpötila nousee. Esimerkkinä tuore kala, joka pitäisi säilyttää jäiden seassa lähellä 0 celsiusastetta. Vedellä täytettyjä ja jäädytettyjä limsapulloja voi vaikkapa käyttää kylmäkalleina kestokasseissa, jos kylmälaukkuja ei ole käytössä. Ja jos pullot ovat olleet puhtaita, voi sulavan veden käyttää hyväksi vaikka siellä mökillä. Hyvä on huomioida myös, ettei ulkolämpötilaan voi luottaa, ajatellen että aina syksyn mökkireissuilla ruuat ovat säilyneet ulkokuistilla. Ilma voi ollakin lämpimämpi kuin ennen, ja aiheuttaa ikävän yllätyksen.
2. Hyvä käsihygienia pitäisi olla itsestäänselvyys
Nyt kun korona-aika alkaa meiltä unohtua, on käsien pesukin taas jäänyt vähemmälle, harmi sinänsä. Muistathan aina kaupasta (tai mistä vaan) kotiin tullessasi pestä kädet? Ja opettaa myös lapsille tämän tavan. Sillä selätetään aika monta vatsatautia lapsiperheissä, usko pois!
Ja jos kokkaillaan ulkona, niin vielä tärkeämpää on puhtaat kädet salaatin teossa. Jos vaikka kipaiset kasvimaalta porkkanoita, pitää multa tietenkin pestä hyvin pois, myös sieltä omien kynsien alta. Kaikille on varmaan ihan selvää, että mullassa elää kaikenlaisia ihmiselle haitallisia bakteereita, mm. legionellaa. Vieläkin muistan, että joskus aikoinaan pyöri televisiossa mainos, jossa lapsi söi porkkanoita suoraan kasvimaalta…
Kaupan heviosastolla on tarjolla kaikenlaisia irtotuotteita, joita muut asiakkaat ovat kosketelleet, eli nehän pitää tietysti huolellisesti pestä ennen käyttöä. Kesäsipulin ja purjon varret kannattaa halkaista ennen pesua, sisällä saattaa olla multapaakkuja. Kauppojen ostoskorit, -kärrit ja kassojen liukuhihnat voivat olla pahojakin bakteeripesiä, enkä ainakaan minä mielelläni laita mitään syötäviä pintoja niitä vasten. Mutta hysteeriseksi näiden asioiden kanssa ei pidä ryhtyä!
3. Liian hidas jäähdytys altistaa vaaravyöhykkeelle
Jos valmistettua ruokaa jää yli ja sitä on tarkoitus syödä vielä seuraavana päivänä, on syytä varmistaa, että ruokamassa jäähtyy kauttaaltaan kylmäksi neljässä tunnissa. Mutta ethän silti laita ruuanvalmistusastioita, kattiloita ja patoja suoraan jääkaappiin? Kuuma ruoka ensin jäähdytetään, vaikka kylmävesihauteessa, vaihdetaan säilytysastiaan ja sen jälkeen vasta jääkaappiin. Näin vältytään kaapin sisällä lämpötilan noususta; ei riskeerata muiden tuotteiden säilytyslämpötilaa eikä kuormiteta kylmälaitetta tarpeettomasti.
Jos muutaman päivän vanha makkarakeitto on ollut liian lämpimässä liian kauan ja alkanut esim. käydä (kuplia), ei sitä enää saa syömäkelpoiseksi uudelleen keittämällä.
Hyvä muistisääntö on välttää vaaravyöhykelämpötilaa! Eli aina silloin kun ruoka ei ole kylmää eikä kuumaa (lämpöasteissa 6-60), ollaan vaaravyöhykkeellä, jossa suurin osa bakteereista viihtyy myös.
4. Kontaminaatio eli ristiinsaastuminen voi tapahtua vahingossa
Broilerinliha pitää kypsentää kauttaaltaan, koska siipikarjan lihassa saattaa olla ihmiselle haitallisia bakteereita, jotka kuitenkin tuhoutuvat kypsennettäessä (esim. salmonella). Siksi pitää varmistaa, että jos käsittelet työvälineillä raakaa kanaa, ei samat pinnat saa olla kosketuksessa muiden tuotteiden kanssa, varsinkaan niiden, joita ei enää kypsennetä (salaatti). Huolellinen leikkuulaudan ja veitsen pesu siis sen jälkeen kun kanat on leikelty. Tärkeä on myös grillatessa huomioida, että jos samoilla pihdeillä laittaa raa’an kanafileen paistumaan ja samantien nostaa viereisen nakin lapsen lautaselle, on riski olemassa.
5. Homerihmastot voivat olla näkymättömiä
Meille kaikille on varmasti mummo aikanaan näyttänyt, että ei haittaa, vaikka tässä hillopurkin pinnalla on kerros hometta, otetaan se vaan pois. Ihmisen silmähän ei homerihmastoa nää, ennen kuin tuote on jo niin pitkällä pilaantumisessa, että pinnalla on näkyvää kasvustoa. Jos tuote siis on homeessa, voi se olla sitä jo kauttaaltaan, eikä syömistä suositella. Vanha kansa oli viisasta, mutta onneksi jotain asioita tiedetään jo vähän paremmin.
6. Elintarvikepakkausten päivämäärämerkinnällä on väliä
Jokainen on varmasti huomannut, että tuotteilla on erilaisia päiväyksiä, jotka auttavat meitä arvioimaan onko tuote vielä käyttökunnossa. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa nimensä mukaisesti päivää, jolloin tuote pitää viimeistään käyttää. Sen päivän jälkeen tuotetta ei saa myydä eikä tarjota asiakkaille. Kotona tietysti jokainen saa tehdä niin kuin haluaa, mutta on mahdollista, että tuotteessa on bakteeritoiminta vilkastunut niin että syöminen aiheuttaa ihmiselle oireita. Jos tällaisen tuotteen pakastaa viimeisenä käyttöpäivänä, on syytä muistaa, että tuote sulatetaan suoraan käyttöön. Pakastaminen ei tuhoa bakteereita, mutta hidastaa tai lopettaa niiden lisääntymisen, kunnes taas tuote sulatetaan. Viimeinen käyttöpäivä on asetettu helposti pilaantuville elintarvikkeille, ja yleensä ne täytyy myös säilyttää kylmässä.
Mutta on myös hyvä muistaa, että avattu pakkaus ei välttämättä säily sinne viimeiseen käyttöpäivään saakka. Jos leikkeleet tuntuvat limaisilta, voi se olla merkki lisääntyneestä bakteeritoiminnasta tuotteiden pinnalla (lima on bakteerien aineenvaihduntatuote).
Parasta ennen päivätyt tuotteet taas säilyvät yleensä aina pidempään ja ovat vielä käytettävissä päivämäärän jälkeenkin. Tuote on saattanut hieman kärsiä ulkonäön tai koostumuksen osalta, mutta on edelleen turvallinen nautittavaksi. Kannattaa tutkia kuitenkin mitä näkyy (jauhopusseissa liikettä?) tai miltä tuoksuu.
Nämä kuusi asiaa muistamalla olet jo hyvin matkalla kohti parempaa ruokaturvallisuutta.
Jos kuitenkin onnistut saamaan oireita ruuasta, saattavat ne helpottaa nopeastikin muutaman vessakäynnin jälkeen. Pahemmassa tapauksessa pahoinvointi voi kestää joitain tunteja, ja sen aikana on tietysti tärkeä huolehtia nesteytyksestä. Pahin skenaario on bakteerin pesiytyminen kehoosi, joka vaatii lääkekuurin ja toipuminen ottaa oman aikansa. Ja joissain tapauksissa saatat levittää ruuasta saamaasi tartuntaa myös eteenpäin toisiin ihmisiin.
Jos taas olet saanut ruokamyrkytysoireita ravintolassa syömisen jälkeen, kannattaa asiasta ilmoittaa kyseiselle toimipaikalle, jotta estetään mahdollisesti suuremman vahingon syntyminen. Jos ravintola ei reagoi ilmoitukseesi, voi asiasta ilmoittaa myös sen alueen terveystarkastajalle.