Pidätkö terveellistä ruokaa kalliina? Enemmistö on sitä mieltä, mutta todellisuus on kuitenkin jotain muuta. Pitää vain muistaa muutama asia.
Tässä postauksessa kerron sinulle viisi vinkkiä kuinka pidät ruokakulusi hallinnassa, vaikka teetkin terveellisempiä valintoja.
1. Hyödynnä kausivaihtelut
Tottahan se on, että lähikaupan gourmet-tiskillä kaukaa tuodut herkut ja kasvukauden ulkopuolella tuotetut tuotteet maksavat. Osta siis sitä mikä on edullisimmillaan juuri silloin. Ei lisäkesalaattisi kaipaa kurkkua tai tomaattia helmikuussa! Ennemmin keräkaalia, lanttua tai porkkanaa raasteena, sekaan kauden hedelmää, vaikkapa sitä veriappelsiinia. Tai aikuisempaan makuun appelsiini-sipulisalaatti, kuinka herkkua! Satokausikalenterin sivuilta löydät hyvät vinkit ajankohtaisiin kasviksiin.
Parsakaalin satokausi ei ole meneillään juuri nyt, mutta se näytti olevan edullista. Ja se on hurjasti ravintorikkaampaa kuin kurkku. Unohda ne vetiset lämpimät kasvikset, jotka ovat saaneet sinut ehkä vihaamaan parsa- ja kukkakaalia ja tee salaatti raaoista kaaleista. Tai kokeile air fryerissa paistettavia nuppuja. Pääasia että et keittele liikaa, koska kukaan ei halua mössökasviksia lautaselleen. Ja pian on tarjolla tankoparsaa, joka jää ravintosisällöltään hieman parsakaalia huonommaksi, mutta on kyllä hyvä vaihtoehto kunhan kiinnittää huomiota valmistuskeinoon.
Jos kaipaat leivän päälle kurkun ja tomaatin sijaisia, on rapea jääsalaatti siihen hyvä vaihtoehto. Siinä on suutuntumaakin mukavasti. Myös proteiinia ja kuitua on enemmän kuin kurkussa, sekä meille tarpeellista linoleenihappoa. Jätä siis kalliit kurkut kauppaan ja ota tilalle rapisevaa leivänpäällistä.
2. Kilohinnoissa ja ravintosisällöissä on eroja
Itsehän sorrun usein ostamaan kilohinnaltaan kalliimpia tuotteita, koska ne tuntuvat juuri sillä hetkellä sopivammalta omalle kukkarolle tai sitten en vaan halua enempää / isompaa pakkausta. Hyvänä esimerkkinä kirsikkatomaatit, joita meillä on tarjolla usein sellaisenaan, koska en jaksa tehdä lisäkesalaattia. Irtomyynnissä olevia ja valmiiksi pakattuja kannattaa siis verrata, mutta huomioida samalla tuotteiden laatu. Ei ole säästämistä ostaa edullinen valmispakkaus jonka sisällöstä kolmasosa on huonoa.
Mutta maksaisitko kuitenkin paremmasta ravintosisällöstä? Kilohinta on todennäköisesti suurempi tuotteessa, joka sisältää sokerin sijasta hyviä rasvoja. Jos ostat lihaa pelkän kilohinnan perusteella, maksat todennäköisesti mausteista, suolasta ja vedestä. Parempi vaihtoehto on maustamaton kanapala kuin se halpispaketti, jossa liha lilluu marinadissa (joka kiehuu pannulla olemattomiin, tuo vaan ruokaasi lisäaineita ja suolaa). Ja todellisuudessa lihaakin on vähemmän siinä paketissa missä on marinadia painona. Osaat kyllä maustaa itsekin ruokasi!
Liharuokia voi kotona hyvin jatkaa kasvispohjaisilla proteiinivalmisteilla, vaikkei perheessä olisikaan yhtään kasvissyöjää. Soijarouhetta jauhelihakastikkeen seassa ei välttämättä edes huomata, ja näin saat kastiketta enemmän edullisesti tinkimättä proteiinista. Kokeile rohkeasti uusia edullisia tuttavuuksia, papuja, linssejä ja leseitä. Lue vaan tarkasti käyttöhjeet, liotus- ja huuhteluohjeita kannattaa noudattaa.
Joskus vihannesosaston sijasta kannattaa katsella myös hillohyllyille, En kuitenkaan tarkoita sokerihilloja, vaan soseita, joihin ei ole lisätty juurikaan ylimääräisiä ainesosia. Marja- ja hedelmäsoseita voi käyttää monipuolisesti ja niillä saa helposti täydennettyä sitä puolta kiloa päivässä, joka meidän pitäisi päivittäin syödä kasviksia ja hedelmiä.
3. Mitä hyödyksi pakastealtaasta
Pakastekasviksista puhuttaessa tulee mieleen entisaikojen huoltoasema-annokset, joissa lautasen reunalla on läjä nuupahtaneita vihanneksia, joiden ravintoaineet on menneen talven lumia.
Valitsemalla laadukkaan tuotteen kaupan pakastealtaasta (johon se on toivottavasti matkannut oikeassa lämpötilassa ja säilytetty oikein!) saat tehtyä helposti ravinnerikasta ruokaa. Teollinen pakastaminen on kehittynyt niin hienoksi, että kasviksen vitamiiniarvot voivat olla jopa paremmat pakastetussa tuotteessa kuin kaupan hyllyllä notkuneessa ja jo hieman nahistuneessa tuotteessa. Kilohintoja tuoreisiin tuotteisiin kannattaa siis verrata.
Myös valmistustavalla on väliä; pakastekasvikset kannattaa sulattaa käyttöön silloin kun tarve on, ei etukäteen jääkaapissa sulattelemalla. Suoraan jäisenä siis pannulle tai kattilaan. Ja jos aiot tehdä kylmän salaatin, on jäähdytyksen tapahduttava nopeasti, muuten kypsyminen jatkuu ja rapsakasta tuleekin se mössö.
4. Ottamalla talteen satokauden tuotteet saat selvän edun
Loppukesästä etsi sisäinen marttasi ja kertaa miten hyödynnetään meille ilmaiset metsänantimet ja puutarhojen sadot. Jos et itse jaksa metsään mennä, käytä hyväksi muiden into ja osta ämpärillinen mustikoita innokkaalta eläkeläisnaapurilta. Herukat on monelta unohtuneet sinne mummolan muistoihin, mutta voi miten paljon niissä onkaan ravintoaineita!
Säästöpossu kiittää kun voit jättää marjat talvella kauppaan ja ojentaa vaan kätesi kohti omaa pakastinta. Marjojen pakastamisessa muista ripaus sokeria jokaiseen rasiaan, niin vitamiinit pysyvät paremmin tallessa. Käyttöönottaessa sama juttu kuin kasvikset, eli mahdollisimman nopeasti suoraan käyttöön ilman pitkää sulatusaikaa.
Äläkä unohda sieniä. Sienimetsälle kannattaa ottaa kokenut kaveri mukaan, ettei tule keräiltyä niitä myrkyllisiä tatteja. Ja kohtahan on korvasieniaika! Nehän on helppo tunnistaa jo siksikin, että kasvukausi alkaa keväällä. Ja koska ne ovat myrkyllisiä niin muistathan oikean keitto-ohjeen eli kaksi kertaa vähintään viisi minuuttia, vesi vaihdetaan ja sienet huuhdotaan välissä ja jälkeen. Ja keittovesi kaadetaan pois, ei talteen! Keittelyn jälkeenkin korvasienessä on tallella paljon meille hyödyllisiä ravintoaineita.
Kohta ajankohtaista on myös villiyrttien keräily. Se onkin ihan oma maailmansa, johon kannattaa perehtyä ajan kanssa.
5. Tee itse ja minimoi hävikki
Itse tekemällä vältät lisäaineita ja saat tehtyä myös suolattomampaa eli sydänystävällistä ruokaa. Tottakai kiireessä saa käyttää eineksiä ilman tunnontuskia, mutta jos vain aikataulu antaa myöten, niin kannattaa miettiä voisiko jotain tehdä toisin. Jos ostat töihin aina evääksi einesruuan, voisitko vaihtoehtoisesti tehdä joku sunnuntai ison satsin ja pakastaa sitä valmiina lounasannoksina? Näin pystyt vaikuttamaan lounaasi sisältöön ja säästät varmasti myös euroja.
Ja sitten ne ruokien jämät, jotka jäävät pyörimään jääkaapin hyllyille. On laskettu, että Suomessa nelihenkisen perheen vuosittainen roskiin menevän syömiskelpoisen ruuan arvo on n. 500 euroa. Melkein kaikki pystyy hyödyntämään ja jatkojalostamaan, usko pois. Melkein mistä vain voi tehdä vaikkapa munakasta, ja kananmuna ruuan proteiininlähteenä on aina hyvä valinta. Kunhan välttää kompastuskivet eikä lisää liikaa suolaa ja rasvaista juustoa.
Tärkeä muistettava ruuanjämien käytössä on ymmärtää elintarviketurvallisuus. Jos ruuassa on jo käytetty pari päivää vanhaa ja kertaalleen lämmitettyä kastiketta, ei sitä enää kannata säilyttää. On hyvä pitää sääntönä, että jämäruokaa tehdessä se syödään aina kerralla pois. Ruokien säilytyksessä pitäisin maksimiaikana kuutta vuorokautta, olettaen että ruoka on jäähdytetty suht nopeasti jääkaappikylmäksi. Ja muista uudelleenkuumennus huolella, ruoka pitää olla kauttaaltaan kuumaa. Näin vältetään perheen ylimääräiset vatsanväänteet.
Ja vielä viimeinen vinkki sinulle joka syöt lounasta ulkona, työpaikkaruokalassa tai ravintolassa. Käytä hyödyksesi kaikki ne ravintoaineet mitä on tarjolla! Skannaa terveelliset vaihtoehdot salaattipöydästä ja lisukkeista ja kasaa lautasellesi vähintään puolet kasvikunnan tuotteita. Jos saat päivän kiintiön (puoli kiloa) jo hyvälle mallille lounaalla, niin päivällisellä kotona voit ottaa rennommin.
Ja muista,
että ravintosuositusten mukaan syömisessä ei ole kyse asioiden kieltämisestä, vaan hyvistä, sinun terveyttäsi edistävistä valinnoista. Niistä tämä blogi kertoo.