Kerroinkin teille jo aiemmin mistä voisi aloittaa muutokset kohti terveellisempiä valintoja, eli blogitekstini Mistä aloittaa terveellisempi ruokavalio. Nyt on vuorossa toinen askel. Tällä ajatuksella pääsemme jo hyvinkin pitkälle.
Syö säännöllisesti
Tämä on kaiken pohja painonhallinnassa ja varsinkin jos tuntuu että oloa pitäisi keventää. Jos syöt miten sattuu, kehosi on tottunut siihen, että ei ikinä tiedä koska ravintoa taas tulee seuraavan kerran, ja on stressitilassa sen takia. Ja sehän tarkoittaa, että kun ravintoa on tarjolla, sitä varastoidaan pahan päivän varalle vähän niin kuin varmuuden vuoksi. Painonhallinta on silloin haastavaa, eikä ehkä toivottavia muutoksia vaakalukemiin tule vaikka syödään vähemmän kuin kulutetaan. Myös suuret verensokerin heittelyt ovat aina terveydelle haitallisia.
Kun nälkäsignaalit sivuutetaan
Säännöllinen syöminen tukee sitä, että nälkäsignaalit toimivat niin kuin niiden kuuluisi toimia. Ylipainoisilla nälkäreseptoreita on enemmän ja sen takia nälkä voi tuntua voimakkaammalta, ja houkutuksia on vaikeampi vastustaa.
Jos ensimmäisen näläntunteen sivuuttaa, tunne voi mennä ohi ja unohtua hetkeksi, mutta se palaa kyllä pian kovemmalla voimalla. Silloin sorrumme helposti huonoihin valintoihin ja mielitekoihin. On siis hyvä opetella kuuntelemaan omia nälän ja kylläisyyden tunteita ja syödä säännöllisesti, jotta niihin tuntemuksiin voi luottaa.
Jatkuvat välipalat vievät ruokahalun
Kun syö epäsäännöllisesti ja enemmän välipaloja kuin oikeita ruoka-annoksia, tulee mielihaluja makeaan, suolaiseen ja rasvaiseen ruokaan helpommin. Se tekee painonhallinnan hankalaksi. Näläntunne siirtyy aina hiukan joka välipalan jälkeen ja oikea ruokailu voi jopa unohtua. Ja näin kierre on valmis. Myös huono syöminen aamupäivällä voi aiheuttaa illaksi tunteen ettei nälkä meinaa tyyntyä ollenkaan.
Paastotila aiheuttaa stressin elimistöön
Niin kuin alussa kerroinkin, kokee elimistö ravinnon puutteen stressitilana eikä toimi normaalisti. Jo neljän tunnin jälkeen viimeisestä ruokailusta alkaa tapahtua muutoksia niin hormonitoiminnassa kuin aineenvaihdunnassakin. Vapauta siis elimistösi siitä stressin tunteesta, ettei sen tarvitse miettiä koska ravintoa taas on käytettävissä.
Vaatii hieman suunnittelua
Säännöllinen syöminen vaatii hiukan suunnittelua, mutta lupaan että se kannattaa. Jos tiedossa on normaalista päivärytmistä erottuva päivä, kannattaa muutama hetki antaa aikaa päivän syömisten suunnittelulle. Kannattaako tehdä ehkä eväät, vai luottaa siihen että löydät tarpeen tullen hyviä valintoja päivän aikana? Tietenkään muutama poikkeuspäivä silloin tällöin ei täysin romuta säännöllistä syömisen rytmiä! Mutta jos päiväsi ovat aina yhtä lentoa ja muuttuvia tekijöitä, täytyy suunnitteluun laittaa enemmän panoksia. Tai kierre on valmis.
Syö siis säännöllisesti, koska näin…
…verensokeri pysyy tasaisena ja mieliala ja energiataso kohdallaan. Jaksat siis toimia arjessasi paremmin! Aineenvaihdunta pysyy aktiivisena eikä elimistö varastoi energiaa ”pahan päivän varalle”, painonhallinta on siis helpompaa. Et sorru niin helposti napostelemaan tai ahmimaan ylisuuria ruoka-annoksia. Ruuasta saatavat ravintoaineet imeytyvät paremmin ja elimistö pystyy hyödyntämään ne tehokkaammin. Keskittymiskykysi on todennäköisesti parempaa ja mielialasi tasapainoisempi. Aivot tarvitsevat energiaa jatkuvasti toimiakseen optimaalisesti. Ja sinä tarvitset aivojasi!