Monet tuskailevat painonhallinnan kanssa, ihmettelevät miksei paino putoa vaikka annetaan vatsan kurnia eikä syödä yli kulutuksen. Ei huomioida, että painonhallintaan liittyy niin paljon muutakin kuin se, mitä suuhumme lapataan. Tässä postauksessa kerron sinulle, mitkä asiat voivat tehdä sinun painonhallinnastasi haastavaa.
Mielenterveysongelmat hankaloittavat elämää suuresti. Masentuneisuus ja ahdistus vaikuttavat syömistottumuksiin eikä liikuntakaan nappaa. Stressi lisää mielitekoja epäterveellisiin ruokiin ja kiireiset aikataulut tuovat omat haasteensa säännöllisen syömisen suunnitteluun. Ja kun mieli on maassa, ei oma terveys ja sitä ylläpitävät toimintatavat tunnu tärkeiltä. Elämäntilanne voi olla kaikin puolin huono juuri silloin aloittaa elämäntapamuutosta painonhallintaan liittyen. Täytyy ensin hoitaa pohja kuntoon, jotta päälle voi rakentaa uutta kestävää muutosta. Mieti siis onko juuri nyt oikea hetki muutokselle, vai pitääkö asiat laittaa tärkeysjärjestykseen.
Lääkkeet voivat hankaloittaa painonhallintaa, tai ainakin ne kannattaa huomioida. Varsinkin jos kyseessä on pitkäaikainen lääkitys. Psykoosilääkkeet, jotkut migreenilääkkeet, streroidit ja ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa ruokahalun kasvua, väsymystä ja sitä kautta liikunnan vähenemistä sekä heikentynyttä perusaineenvaihduntaa. Vaikutus voi olla myös konkreettinen, lääkemääräyksen noudattaminen vaatii säännöllistä syömistä, tai lääkkeen kanssa ei voi nauttia jotain tiettyä ruoka-ainetta. Mutta vaikutus voi mennä myös toisinpäin; ravitsemus voi vaikuttaa lääkityksen tehoon, ja sekin tulisi huomioida.
Ympäristötekijät ja tottumukset vaikuttavat painonhallintaan, usein salakavalasti ilman että edes ymmärrämme kuinka suuri merkitys niillä on. Jos yrität vähentää napostelua ja joku toinen tuo niitä koko ajan tarjolle kotiin tai työpaikalle, on houkutus niiden syömiseen aika suuri. Sen takia onkin aina parempi, jos myös lähipiirisi ymmärtää painonhallintaan liittyvät tavoitteesi ja tukee niitä. Tai oletko tottunut siihen, että aina ruuan jälkeen on jälkiruokaa? Tottumuksista poisopettelu vaatii hieman päättäväisyyttä. On hyvä pysähtyä miettimään, miksi syö juuri sitä mitä on aikeissa syödä. Tai miksi jättää noutopöydässä väliin jotain, minkä tietää hyväksi vaihtoehdoksi. Vaikuttaako syömiseesi kenties joku ikivanha lausahdus, jonka olet kuullut joskus 30 vuotta sitten?
Itsemyötätunto tarkoittaa kykyä suhtautua itseensä lempeästi, ystävällisesti, positiivisesti. Liian ankara suhtautuminen itseen voi vaikeuttaa painonhallintaa. Älä aseta liian kovia tavoitteita äläkä ruoski itseäsi ilman syytä. Elämästä saa nauttia ja sitä pitää elää omien arvojen mukaisesti. Älä anna muiden asetella tavoitteita tai rajotteita tiellesi! Hyvää itsemyötätuntoa voi myös harjoitella, ja sitä kautta päästään myös hyvään kehosuhteeseen, joka taas liittyy siihen, millainen sinun ruokasuhteesi on. Käy itsesi kanssa arvokeskustelu ja mieti, kuinka tärkeitä nämä asiat sinulle ovat. Kannattaako niiden kustannuksella kituuttaa dieetillä ja vajailla kaloreilla, rajoittaa elämän iloja ja menoja? Vai nauttia elämästä kun kerran täällä vaan ollaan.